Punca Dengkur

Punca-Punca Dengkur 

1. Gaya Hidup


Ternyata gaya hidup yang tidak sihat boleh menyebabkan kita berdengkur. Cuba periksa apakah gaya hidup sihat atau tidak dan ubahlah gaya hidup kita tersebut menjadi lebih baik.


2. Berat Badan Berlebihan


Berat badan yang berlebihan jua bolehmenyebabkan gangguan tiroid shehinga menyumbang kepad berdengkur. Dengan menurunkan berat badan, mungkin ia dapat mengatasi dengkuran yang terjadi.

3. Merokok


Selain merokok punya kesan buruk bagi jantun, merokok juga bokeh menghalan jalan nafas, pembengkakan rangkaian di tekak dan penyumbatan kecil di paru-paru. Berhentilah merokok jika ingin mengatasi dengkuran yang terjadi dengan cepat.


4. Pengambilan Alkohol


Peminum alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan relaksi saluran nafas selama and atidur serta membuat suara dengkuran semakin keras. 

5. Masalah Perubatan


Gangguan perubatan apapun yang menyebabkan penyumbatan hidung, tekak atau paru berpotensi menyebabkan dengkuran. Selain itu adanya gejala diabetes atau hipotirod pun berpontensi menyebabkan dengkuran. Jadi tentu saja untuk mengubati dengkuran tersebut iaitu dengan mengubati masalah perubatan itu sendiri.

6. Pola Tidur Tidak Stabil


Tidur yang tidak seimbang boleh menyebabkan perkembangan ketidakstabilan pernafasan yang signifikan saat tidur sehingga mencetuskan dengkuran. Untuk itu usahakan pola tidur yang teratur dan tidak terjaga beberapa kali ketika tidur malam.


Dengkur anda masih belom hilang ?

Bertindak sekarang sebelom menjadi lebih teruk kemudian hari.

Klik sini untuk kami bantu.